Revenir au site

Wie bijt de spits af?

Oud-Heverlee Natuurlijk

· Oud-Heverlee

Woensdagavond 15 mei. 19.00. Heel wat bedrijvigheid in de raadzaal van het gemeentehuis. Tafels worden aan de kant gezet. Stoelen verplaatst. Inspirerend materiaal over klimaatinitiatieven wordt verspreid op de tafels. Muren worden omgetoverd tot plekken waar inwoners straks ideeën rond klimaatthema’s zoals grond, water, lucht, energie, voedsel en andere thema’s zullen aanbrengen.

20.00. Een enthousiaste, nieuwsgierige groep van een 15-tal inwoners luistert naar het opzet van de Ronde Tafel van het Klimaat. Over het verhogen van het klimaatbewustzijn bij alle inwoners en het stimuleren van samenwerking en dialoog, het uitvoeren van klimaatacties en wie weet, het inspireren van het gedrag van ons allen. Oud-Heverlee bijt hiermee de spits af. Een week later volgt Holsbeek. Daarna nog 6 andere gemeenten in de buurt.

broken image

Na een korte uiteenzetting volgt de vragenronde. Waardevolle reflecties over crowdfunding, de klimaatraad, de opvolging van de initiatieven én de tijdsinvestering. En ook over van wie dit initiatief nu eigenlijk uitgaat. Het antwoord is duidelijk: het klimaat belangt iedereen aan. De Ronde Tafel is een ronde tafel waar iedereen, elke inwoner van Oud-Heverlee (en daarbuiten) welkom én gelijkwaardig is. Dat is de dynamiek bij inwoners die de gemeente als initiatiefnemer wil ondersteunen.

Dat is de dynamiek bij inwoners die de gemeente als initiatiefnemer wil ondersteunen.

Kort daarna verliest de groep zichzelf in een bruisende brainstorm. In amper 15 minuten worden bijna 60 ideeën verzameld. Van kraantjeswater over bomen planten en het bannen van plastic bekers tot het oplossen van verkeersproblemen aan de lagere school door de fiets te stimuleren.

Het beeld is helder. Het potentieel groot. Maar wat ga jij doen? Wat gaan wij doen? De Ronde Tafel brengt mensen samen met verschillende intenties en engagementen: wil je supporteren, de handen uit de mouwen steken, je ideeën delen en/of een trekkende rol opnemen? Je bent meer dan welkom!

Maar liefst 6 inwoners hebben zich al opgegeven om de Ronde Tafel mee te trekken, uiteraard ondersteund door de professionele begeleiding die voorzien is, naast heel wat andere engagementen van de andere aanwezigen.

broken image

Doe je mee? Hoe wil jij je engageren of geïnformeerd worden over de Ronde Tafel? Laat het ons weten op klimaat@oud-heverlee.be. Meer info kan je terugvinden op de site van de Ronde Tafel van het Klimaat: www.rondetafelvanhetklimaat.org.

Voorwaarts beste medeburgers!

De Ronde Tafel van het Klimaat