Return to site

Welkom aan de Ronde Tafel van het Klimaat van Oud-Heverlee!

· Oud-Heverlee

Een spannende start

Inwoners sensibiliseren en aanzetten tot actie. Dat was de ambitie. 26 november. De avond werd tot in de puntjes voorbereid door het klimaatteam, een groep van intussen een 25-tal enthousiaste inwoners (en je kan er gerust nog bij) die de afgelopen maanden hun schouders zetten onder het idee.

Zouden inwoners zich aangesproken voelen om te komen opdagen? Met hoopvolle verwachting werden de deuren geopend. Op een half uur tijd vulde de zaal zich met meer dan 150 geïnteresseerde inwoners. Een overweldigende opkomst!

broken image

Inspiratie in en uit alle hoeken

Verschillende standjes inspireerden de aanwezigen over uiteenlopende thema’s zoals insecten om op te eten, de milieuadviesraad, ecologische producten, fietsen, plantaardige hapjes, ECOOB de energiecoöperatie, provinciale groepsaankopen, etc. De burgemeester heette iedereen welkom. Het klimaatteam gaf een kort introductie. Het kloppend hart van de avond werd zonder twijfel gevormd door de 8 ideeën die werden voorgesteld door inwoners en ter stemming voorgelegd. De eerste 6 ideeën kregen bij het stemmen de meeste steun. Wat vind jij van de volgende ideeën?

Topideeën

  1. Tree & bee. Bijen en vlinders zijn belangrijk en hebben het steeds moeilijker. Wat dacht je van sensibiliseringsacties, plantacties, de aanleg van bloemenweides en ‘wilde gazonstukken’?
  2. De Fietsbieb. Je kent de uitdaging misschien: opgroeiende kinderen die de éne na de andere fiets ontgroeien. Zit er voor jou ook wel muziek in een fietsabonnement?
  3. Ecostrades. Schoonheid creëren kan je overal. Zie jij ook mogelijkheden om meer biodiversiteit te creëren in wegbermen, achtertuinen, braakliggende stukken grond, spoorwegbermen, gemeentelijke pleinen, kerkhoven, etc.?
  4. Autodelen. Is je auto meer geparkeerd dan onderweg? Waarom doen we geen bevraging bij de inwoners om vraag en aanbod in kaart te brengen en te bekijken welke autodeelinitiatieven mogelijk zijn?
  5. Kom uit de kast. Heb jij ook spullen in je kast zitten die er al een hele tijd niet meer zijn uit geweest? Waarom geef je ze niet weg tijdens een ‘geef actie’ in je straat of buurt?
  6. Wind in je haar. Op je oude dag in een fietsriksja je dorp verkennen, vrienden bezoeken of praktische zaken regelen? Of op je iets jongere dag, calorieën verbranden én mensen helpen? Ik zie dat wel zitten!
  7. Klimaathuis. Is jouw huis al een klimaathuis? Waarom wisselen we geen ervaringen uit? Of laten we ons informeren door deskundigen? Of haken we in op lopende acties en initiatieven?
  8. Op 2 wielen naar Brussel. Wil je begeleid worden om een autovrije of -luwe weg per fiets te leren kennen naar Brussel?

Met een flinke portie samenhorigheid

Valt het jou ook op? Elk van deze ideeën heeft ook een stevige sociale component die inwoners met elkaar verbindt en samenhorigheid stimuleert. De schepen van milieu sloot de avond af. "Het is 20 jaar geleden dat ik rond dit thema nog zoveel enthousiasme en inzet heb gezien."

En jij?

Wat denk jij bij het lezen van dit alles? Ben je ook op zoek naar hoe je het verschil kan maken? Word je warm van één van deze initiatieven (of allemaal…) en wil je ook je steentje bijdragen? Neem contact op via rondetafel@oud-heverlee.be!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK